fbpx

Ikigai és az inspiráció forrásai

2023.05.12.

ikigai könyvet olvasó mosolygó lány

Kedves régi ismerős keresett meg még 2020 közepe táján azzal, hogy mostantól tanácsadóként dolgozik, és szeretné a tartalommarketingjét rendbe tenni, content coaching érdekelné. Nekiláttunk feltérképezni a vállalkozását, a kommunikációs üzeneteit, és ránéztünk a meglévő tartalmaira, de gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb alapokig kell visszaásni. Valójában nincs még jól megfogalmazható szolgáltatása, sőt, még azt sem látja pontosan, hogy kinek kínálja tanácsadói tudását: ebből még nem tudunk tartalmakat generálni. Egészen addig jutottunk, hogy a misszióját kéne megismernünk, és némi töprengés után az ikigai koncepciójára húztam fel a workshopunkat. 

Az Ikigai (生 き 甲 斐, ‘a létezés oka’) egy japán fogalom, egy olyan dologra utal, amely az embernek célérzetet, okot ad az életre. Gyakran hasonlítják össze olyan fogalmakkal, mint a küldetés, álom, vízió és az élet értelme.” (Forrás: Wikipedia)

Az ikigai koncepciója szerint akkor leszel eredményes, sikeres, elégedett a munkádban, ha:

  • szereted,
  • szükség van rá a világban,
  • pénzt tudsz vele keresni,
  • és persze jó is vagy benne.

Ezt az ábrát azóta sokkal gyakrabban látni, már magyarul is, és azóta konkrétan ikigai coach-csal is találkoztam, de akkor mindkettőnket meglepett ez az egyszerű bölcsesség, és hogy milyen jól használható arra, amire „behívtuk”.

Kedves régi ismerőssel azóta is ha szót váltunk, felemlegeti, milyen hasznos volt számára a workshopunk: megtalálta a küldetést, amire szolgáltatást épített, és el is indult vele a munka. Azóta már nem vállalkozóként, hanem egy szuperinnovatív cég munkatársaként valósítja meg a küldetést, de voltaképp ugyanazt csinálja most is, amit ott középen, a szeretem-hasznos-értékes-eredményes metszetben találtunk.

Tanulság 1.

Akármilyen egyértelműnek is tűnik, fontos hangsúlyozni: tartalommarketinghez szükséged van termékre vagy szolgáltatásra, egy konkrét kínálatra, amit a közönségedhez el szeretnél juttatni, különben üres fecsegés csak a publikált tartalom. Vagy még az se… Tudd, mit csinálsz, mielőtt eladod! Persze ha agilisan fejleszted a szolgáltatást, tesztelsz, javítasz, újra kipróbálsz, újra finomhangolsz, akkor ez eleinte sokat változik, ahogy a kommunikációd is, de előbb-utóbb konkrét üzenetekre kell alapozz egy hosszú távon is eredményes kontent flow-t.

Tanulság 2.

Úgy tűnik, a japánok tudnak valamit… 🙂 Az ikigai sorban a harmadik okos japán koncepció, amiről tartalommarketinghez lazán kapcsolódóan mostanában elmerengtem. A kintsugi (használati eszközök sérülésének erénnyé aranyozása) vagy a Miyawaki erdők (a japán botanikus által kitalált városi miniültetvények) szintén egy-egy csoda: számunkra idegen, de iszonyú inspiráló, értékes ötletek. Inspirálódj népek, korok, kultúrák csodáiból, és bátran hozd be a kommunikációdba, ami inspirál!

Tanulság 3.

Mert mindenből válhat tartalom. 🙂 Bár főleg tervezésről szól a content design, de ami téged kiemelten foglalkoztat, ami épp fontos az életedben, ügyek, amikért kiállsz: ezt mind-mind tartalommá varázsolhatod az ökoszisztémában, vagy kapcsolhatod hozzá. Amivel a célcsoportjaid is rezonálnak, az (számukra) kiemel téged a többi, hozzád hasonló szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakember közül.

Neked is izgalmasnak tűnnek ezek a japán okosságok, és tartalommarketingben is érdekelt vagy? Beszélgessünk! 🙂

Oszd meg ismerőseiddel is!

Hasonló bejegyzések

Tématervezéstől kontent kalendárig

Tématervezéstől kontent kalendárig

Szuper kérdést kaptam egy content design workshop után: "értem a keretrendszert, megvannak a perszónák, tök jók a témák, amiket összeötleteltünk nekik: de hogyan lesznek ebből tartalmak?" Ezen a workshopon lényegében egy szimulációt végeztünk: eljátszottunk egy...

bővebben
Mire jó egy lábtörés…

Mire jó egy lábtörés…

Mondhatnánk, hogy semmire, és orvosi szempontból tökéletesen igazunk is lenne. De mégiscsak kiesik belőle néhány tanulság, egyet megosztok saját friss tapasztalataim közül. Novemberben sikerült úgy eltörnöm a bokám, hogy a lemezelés-csavarozás után másfél hónapig...

bővebben