fbpx

Karácsony: ünnep? Ünnep?

2019.12.18.

karácsony2

Veled is előfordul, hogy érzelmeid áradását legszívesebben betűméretbe öntenéd? ANNYIRA haragszol valakire, hogy megszólításakor az egész nevét kapitális nagybetűkkel írod…? Esetleg Úgy Meghatódsz Egy Hírtől, Hogy Megélésed Minden Egyes Atomját Külön Hangsúlyoznád? Elkötelezettségedet a nemzeted iránt nagy kezdőbetűvel fejezed ki, a “magyar” főnév használatakor?

Aligha jellemző! Szerintem te csak mondat elején tennél ilyet… Ahogy a hónapnevek, napok nevei, személyes névmások ragozott alakjai, vagy “tisztelt ügyfeleink” esetében is… 🙂

Jut még eszébe hasonló, tipikus nagybetűzés? Kommentbe vele!
És milyen magyarázatod van rá?
Anglicizmus lenne? Sima modorosság? Tájékozatlanság? Divat?
Fejtsük meg együtt a ragályként terjedő rejtélyt! 🙂

Ha a fenti helyzetek saját gyakorlatból ismerősek neked, azt mondom, ejnye. Félig tréfásan. Mert a helyesírás nem szent ugyan, de nem is érdemes vele sokat packázni. Elképesztő mennyiségű háttérinfót átad rólad az avatott olvasói szemeknek, amit leírsz: ahogy leírod, az még egyszer ennyit átad.

Úgyhogy álljon itt, már csak a rend kedvéért is: a karácsony főnév (keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Forrás: Wikiszótár) akármilyen fontos és érzelemdús időszakot is jelent számunkra, mindenképp kis kezdőbetűvel írandó.

karácsony

Mi a Karácsony?

Ha azt a szót írjuk le, Karácsony, elképzelhető, hogy Budapest 2019-ben megválasztott főpolgármesterére, Karácsony Gergelyre gondolunk – ebben az esetben a Karácsony természetesen tulajdonnév, nagy kezdőbetűvel tökéletesen használtuk.

Vagy mondat elején szerepel? Például kontextusban így:

“Karácsony közeleg, kezem kabátzsebemben, kesztyűm kipurcant.”

Megint nem vétettünk nyelvtani hibát. (Viszont a fentiek fényében kicsit talányossá vált a helyzet: itt egyaránt gondolhattunk a hideg téli időjárásra – így a karácsony időben közeleg -, vagy a főpolgármesterre, aki ez esetben térben közelegne…)

Tovább veséznéd ezt a nagyszerű témát? Íme még néhány ötlet, miért terjedhetett el a nagybetűs írásmód: helyesiras.mta.hu.

Tetszett? Terjeszd! Kommenteled? Köszi! 🙂

Oszd meg ismerőseiddel is!

Hasonló bejegyzések

Insta vagy PR? A válasz pedig nem az egyszerű: IS!

Insta vagy PR? A válasz pedig nem az egyszerű: IS!

Csípőből löknéd, és még örülnél is, hogy nem konzerv-választ adtál: mindkettő? A kérdés pedig annyi volt, hogy hirdessek-e a social médiában, vagy próbáljak inkább "bekerülni" releváns magazinokba. Igazad lenne! Hiszen az eldöntendő kérdések 99%-ában mindig az...

bővebben
#személyes #vállalkozói #történet

#személyes #vállalkozói #történet

Ha te is szabadúszóként dolgozol (vagy érdekel, hogy szabadúszó alvállalkozóid hogy vannak az élettel meg mindennel), esetleg voltál már közel a kiégéshez, talán túl közel is jutottál hozzá valaha, ez a személyes vállalkozói történet téged is érdekelhet... Amikor...

bővebben