fbpx

Videó kedvenc tartalomtípusomról, a Számlázz.hu Akadémián

2019.11.09.

A Számlázz.hu tartalommarketingeseként egyik legizgalmasabb és „legkitartóbb” projektem a márka YouTube-csatornájának felépítése volt. Nemcsak azért lett hatalmas kedvenc, mert ezzel kezdtünk B2B Award-okat nyerni, hanem azért is, mert nulláról felépíteni egy szakmai csatornát abban az időben, amikor márkázott anyagok, vállalati vlogok még alig léteztek, igazán kúl ötletnek bizonyult. Kitartó pedig azért volt, mert az első tartalomtípusok után (nevezetesen ‘user insight’ videók, amikról ez a poszt is szól) újabb és újabb szuper tartalmi ötletek születtek és valósultak meg a csatornán.

Egyik videósorozatunk például a Számlázz.hu Akadémia nevet kapta, és főleg számlázással, pénzügyi technológiával, vállalkozók gazdasági kihívásaira adott lehetőségekkel foglalkozik. Egyszer csak, úgy a második évad közepe táján, átcsábultam a kamera túloldalára: naná, hogy tartalommarketingről beszéltem az epizódban. Íme a videó, de ha nem szeretnéd megnézni, le is írtam neked a tartalmát – asszem 1 kicsivel összeszedettebben, mint ahogy elmondtam… 🙂

Tanulság, nekem: érdemes kipróbálni magunkat újabb és újabb formátumokban. Aztán újabb és újabb formában feldolgozni akár ugyanazt a témát, hogy mindenki megtalálja benne a magáét: és hogy egyre jobb és jobb legyen a végére.:)

Számlázz.hu Akadémia, II. évad, 4. rész: a videó

A tartalommarketingen belül is kedvenc témámról, a vevői ajánlásokról fogok beszélni, három szempontól: mi is a vevői ajánlás, ha már tudod, hogy szükséged lenne rá, akkor hogyan juthatsz hozzá, és ha már megvan az anyag, hogyan használd okosan.

Történt, ugyanis, hogy amikor elindultunk a Számlázz.hu-val a YouTube-on, nem szerettünk volt magáról a szoftverről beszélni: majd a user tudja maga, hova kattintson. (Mert ha nem, a szoftver nem tudja a dolgát.) Ehelyett inkább beszéljenek maguk a felhasználók!

Így kezdtek el tipikus „Rólunk mondták” tartalmak készülni, amivel kapcsolatban általános tapasztalat, hogy bármit is adsz el, nagyon hatékony tartalomtípusnak bizonyul. Főleg akkor, ha nem a márkádról, hanem róluk, a felhasználókról szól!

Miért szeretjük vevőként a többiek ajánlásait videón?

 • Hiteles – Ha rólad beszélnek a vevőid, sokkal hitelesebb képet adsz magadról, mint ha te mondod el magadról ugyanazt. Főleg az interneten: bárki bármit állíthat, de hiteles arcokat nem minden mögé tudnak odapakolni. Ha neked sikerült, eggyel beljebb vagy!
 • Személyes – Magára ismer az is, aki nézi / hallja / olvassa: valamilyen érzelmet kiváltott, a befogadót – ha jól van elkapva, megformálva, felépítve az ajánlás – egész biztosan megszólította.
 • Termékelőnyök – A USP-ket (unique selling proposition, azaz kiemelt értékajánlatok) ügyesen a felhasználóid, korábbi vevőid „szájába adhatod” a videóban. De hidd el, ha jól van megtervezve a terméked, a legfontosabb előnyöket elmondják ők maguktól. Ne félj időt és figyelmet szánni rá, előbukkannak a legfontosabb pontok anélkül, hogy erőltetnéd!

Honnan jön a videó, és hova tart?

Az ajánlások bekérésére számos mód kínálkozik: például a weboldaladba automatizmust is építhetsz, vagy direkt megkeresésekkel is mehetsz. Mi ez utóbbi megoldást választottuk: megnéztük, felhasználóink közül kikkel beszélgetnénk a legszívesebben, velük forgattunk ‘user insight” videót.

Az elkészült videók felhasználási módjainak szintén a fantáziád (és persze a kommunikációs stratégiád) szabhat határt:

 • weboldalra nyilván pakold ki
 • hírlevélbe nyilván küldd ki
 • social mediában nyilván told ezerrel,
 • és az általad választott videómegosztón naná, hogy futtasd kiemelve

Egy a lényeg itt is, hogy pontosan tudd, mi a célod. Keresd meg a neked leginkább megfelelő érintkezési pontokat: például ahol már találkozott a potenciális vevőd a termékeddel, és már csak egy utolsó meggyőzés-pöccintésre van szüksége, ott kínáld fel az ajánlásokat. Neked máshol fog legjobban működni? Keresd meg, neked hol konvertál legjobban!

4 plusz előny – amit még nyersz a ‘user insight’ videókból, bár nem is gondoltál volna rá

 1. fókusz: Lehet, hogy olyan visszajelzést kapsz, hogy bővítsd a termék-portfóliód. Ne tedd! 🙂 Menj inkább vissza a stratégiához, és ha irányban van, amit kértek tőled, tedd bele a termékbe. De ha nem, köszönd meg szépen, és menj tovább a magad útján! Tartsd a fókuszt.
 2. visszajelzés: Igen, ha elmész a vásárlóiddal ajánlásokat forgatni, tényleg megmondják, mit gondolnak a termékedről: valódi visszajelzéseket kapsz, és te magad is közelebb juthatsz a valódi termékelőnyökhöz.
 3. pontosabb perszonák: Remélem vannak olyanjaid! Ha nincsenek, nem pontosodhatnak. 🙂 De legyenek, és a forgatások alkalmait használd ki arra, hogy még alaposabban megismered őket.
 4. hálás használók: Mivel az emberek többsége nagyon szeret fontos lenni annyira, hogy megkérdezik a véleményét, szeretni fogják a forgatást. De erről neked is tenned kell! Úgy keresd fel őket, és úgy is távozz tőlük, hogy még jobban szeressék a termékedet, mint addig. Nekünk legalábbis így sikerült… 🙂

Nincsen Akadémia házi feladat nélkül! 🙂

Úgyhogy adtunk egy játékos feladatot (persze senki nem teljesítette, jellemző…:). Ha valaki megnézi a korábban forgatott Számlázz.hu-s ‘user insight’ filmeket, megtalálja bennük a fenti kritériumokat: hiteles, személyes, termékelőnyökre koncentrál. Vagy nem. 🙂
Szerinted?

És te magad szeretnéd videótartalmaidat kicsiszolni?
Segíthetek benne?

Oszd meg ismerőseiddel is!

Hasonló bejegyzések