fbpx

Az inspiráció ördögi köre – 6 jó, és 6 rossz tipp!

2019.11.01.

Honnan jön az írás? Inspirációból.* Honnan jön az inspiráció? Írásból.

*És persze rengeteg tudásból, tapasztalatból, kemény információból, kulcsszó-elemzésből, kutatásból, szakértőktől, “az utcán hever”, stb… De az inspiráció olyan belső forrás, amitől tök más lesz minden leírt szó: inspiráció nélkül a kemény infóból, a legokosabb adatok alapján sem születik jó szöveg.

Szóval, jön egy sugallat, amiből később szöveg lesz. Vagy fordítva, tudjuk, írnunk kell, és várjuk hozzá az ihletet. Valamelyik irányból körbeérünk, de néha egyik sem adja magát könnyen. Vagy nem hozza magával a másikat. (Esetleg nincs hozzá kommunikációs stratégiánk, vagy nem ismerjük a kommunikációs perszónáinkat, ami két ordas nagy hiba lenne, egyenként is, pláne együtt.)

Szóval: ördögi körben vagyunk. Tyúk-tojás sztori. Nincs se tyúk, se tojás… Mit tehetünk abban az esetben, ha tudjuk, írnunk kell valamit, de maga az írás kényszere nem villanyoz fel eléggé? Piszkos kis trükkök jönnek:

1. Írj valami mást!
Az elkerülő hadművelet nem megúszásra játszik: ha elkezdek írni, gyakran maga az írás öröme beindít, elkészül valami, és az inspiráció is mellettem terem. Állok neki lendületből a kötelező anyagnak!

2. Olvass valaki mást!
Annyi a karakter a neten, mint a szemét, nem könnyű kikukázni közülük a (számodra, most) megfelelően egymás mellé helyezetteket. Meghallgatok egy podcastot, akár tökmásról, vagy böngészek a “példaképeim” cuccai között, és beindul a flow.

3. Kutasd meg!
Lehet, hogy ha még nem viszketnek az ujjvégeid, hogy kiáradjon rajtuk a szó, még nem tiéd a téma. Nézz jobban utána, gyűjts még tényeket, áss mélyebbre a konzekvenciáid közé. Ha már elég gondolat kering benned, a megformálásukhoz is sokkal több kedved lesz.

4. Mozgás!
Ez most nem sürgetés, hanem sima tapasztalati tény: akár egy séta, vagy ha jógázol, néhány pikk-pakk gyakorlat, bringa, bármi után visszaülni a fehér lap elé: már csak fiziológiailag is, de tapasztalat is: színeket varázsol a villogó kurzor köré…

5. Beszélgetés!
Lehet szakmai, akár a konkrét témádban. Lehet magánügyi, egy rég halasztott telefonhívás (most minden jobb, mint a nem-szeretem feladat:). Lehet random: kollégával kávé, partnernek puszi, virtuális villám-viccelődés, induljon be az agyi “kommunikáció-központ”, utána jöhet a csoda. Vagy, megint, akár évente: végezz perszónakutatást!

6. Mi a te trükköd?
Vicces, a legjobb módszernek (nekem, bármire) mindig az bizonyult, amit én találtam ki. Van saját trükköd? Használt? Használd! És lécci oszd meg velünk is kommentben, mert úgy kell a tapasztalat-megosztás mindannyiunknak, mint egy falat kenyér! 🙂

Jöjjön néhány ellenpélda is: mik azok a trükkök, amiket tipikusan kerülök, mert kontraproduktívak:

  1. Filmnézés: jó ötletnek tűnhet, pláne egy sötét téli estén, jól is eshet, de utána biztos, hogy nem fogok már írni.
  2. Evés: ebédelni kell. Oké, reggelizni és vacsorázni is. De folyamatosan nassolni írás helyett, na az a NO GO zóna. 🙂
  3. Alvás: ld. evés. Élettani szükségletek kielégítése (home-officerek előnyben) mint inspiráció-gyűjtés: nem fog menni. 🙂
  4. Pánik: ha megtámad egy tigris, jó ötletnek tűnhet bepánikolni sürgősen, mert gyorsabban fogsz futni tőle. Gyorsabban írni nem. 🙂
  5. Önostorozás: úgyse tudod megírni. Naná, hogy nem. És tényleg nem. 🙂 Milyen igazad volt!
  6. Végtelenített listák: bármiről. Todo-list, érvek és ellenérvek listája, hagyd abba, amikor elértél a végére! 🙂

Zárásként: az inspiráció belőled fakad, nyilván. Tanulj meg lemenni érte, mert minél többször találkoztatok össze, annál jobban ismeritek egymást, annál inkább számíthatsz rá, annál jobbakat fogsz írni. Saját, és a bizniszed örömére.

Jól jönne némi személyes segítség?
Lehet, hogy a content coaching neked van kitalálva!

Oszd meg ismerőseiddel is!

Hasonló bejegyzések